DSÖ, kilo kaybı için yapay tatlandırıcılara karşı tavsiyede bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Pazartesi günü yayınlanan yeni yönerge setinde, aspartam ve stevia gibi şekersiz tatlandırıcıların (NSS) uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmadığını ve kronik hastalık riskini artırdığını söylüyor.
DSÖ, sistemik bir incelemeden elde edilen bulguların, şekersiz tatlandırıcıların, ilave şekerler için desteklendiklerinde yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağlarını azaltmada uzun vadeli herhangi bir fayda sağlamadığını gösterdiğini söylüyor.
Aksine, şekersiz tatlandırıcılar kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 32, felç riskini yüzde 19 ve hipertansiyon öncüsü yüzde 13 artırdı.
Şekersiz tatlandırıcıların daha yüksek tüketimi, herhangi bir nedenden ölüm riskinde yüzde 10’luk bir artış ve kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskinde yüzde 19’luk bir artış gösterdi, ancak kanserden ölümle bir ilişki olmadı.
Randomize kontrollü çalışmaların meta-analizlerinden elde edilen bulgular, bu tatlandırıcıların ayrıca günlük enerji alımını 136 kalori ve günlük şeker alımını 38.4 gram azalttığını ortaya koydu.
Dr. Christopher Labos göre iddialar abartılı
Epidemiyolog ve kardiyolog Dr. Christopher Labos, DSÖ’nün zararla ilgili bazı iddialarının biraz “abartılı” olduğunu söylüyor.
“Genel olarak bakarsanız, bu sinyali belki de artan kalp riski ve artan inme riski ve daha yüksek tansiyon ve insanları endişelendiren her şey için gördünüz. Labos, salı günü bir Haber Kanalı’na verdiği bir röportajda, “Ancak kendinizi yalnızca, genellikle daha kaliteli çalışmalar olarak kabul edilen randomize denemelerle sınırlandırırsanız, aslında herhangi bir artmış risk olmadı” dedi.
“Aslında küçük bir faydası oldu, sadece bu yapay tatlandırıcılarla ilişkili kilo kaybı bir kilogramdan azdı, yaklaşık 1,5 pound” diye ekledi.
Kılavuz, şeker olarak sınıflandırılmayan ve üretilmiş yiyecek ve içeceklerde bulunan veya yiyecek ve içeceklere eklenmek üzere ayrı satılan, değiştirilmiş, besleyici olmayan tatlandırıcılara atıfta bulunur.
Yaygın şekersiz tatlandırıcılar arasında asesülfam K, aspartam, advantam, siklamatlar, neotam, sakarin, sukraloz, stevia ve stevia türevleri bulunur.
Labos, randomize olmayan ve randomize denemeler arasındaki farkların sonucu etkilediğini söylüyor. “Akılda tutulması gereken diğer bir şey de, bunu rastgele olmayan bir şekilde yaptığınızda, insanların şekersiz tatlandırıcılar yerine şeker kullanıp kullanmadıklarını gerçekten bilmiyorsunuz. Randomize denemelerde, tanıdığınız insanlara temelde bir Kola ile Diyet Kola eşdeğerini verdiğiniz konusunda çok net olabilirsiniz.”
“Rastgele olmayan verilerde, gerçekten çalışmak istediğiniz şeyi çalışıp çalışmadığınız gerçekten net değil. Bence bu ürünlerle bu potansiyel artan kardiyovasküler riske ne kadar gerçek ağırlık vermemiz gerektiğine dair biraz muğlaklık ve belirsizlik var” dedi.
Bu yönergeler yalnızca yiyecek ve içeceklerde bulunan şekersiz tatlandırıcılara odaklanmaktadır. Diş macunu, cilt kremleri, ilaçlar veya düşük kalorili şekerler ve şeker alkolleri (polioller) gibi kişisel bakım ve hijyen ürünlerindeki yapay tatlandırıcılar (şekerler veya kalori içeren şeker türevleri) tavsiyenin bir parçası değildir.
DSÖ beslenme ve gıda güvenliği direktörü Francesco Branca, “İnsanlar, serbest şeker alımını azaltmak için meyve gibi doğal olarak oluşan şekerler veya şekersiz yiyecek ve içecekler tüketmek gibi başka yollar düşünmelidir” diyor.
Branca, insanların diyetlerinde tatlıyı tamamen ve mümkün olduğunca erken azaltmalarını tavsiye ediyor.