1. Haberler
  2. Dünya haberleri
  3. Enerji artırıcı kahve alternatifleri: Bilmeniz gerekenler

Enerji artırıcı kahve alternatifleri: Bilmeniz gerekenler

featured
Enerji artırıcı kahve alternatifleri: Bilmeniz gerekenler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

4 popüler sağlıklı yaşam içeceği beslenme açısından nasıl birikiyor?

Enerjiniz azaldığında, yerba mate, yaupon çayı, matka ve benzer enerji avantajları ve sağlık yararları vaat eden kahve ve çay alanını işgal eden diğer içecekleri denemeye değer mi? Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi’ne göre , genellikle sağlıklı yaşam içecekleri olarak pazarlanan bu tür kahve alternatifleri trend oluyor .

Peki, birkaç popüler alternatif beslenme açısından nasıl birikiyor? Enerji artışı için kafeine mi güveniyorlar? Potansiyel olarak sağlıklı (veya sağlıksız) bitki bileşikleri içeriyorlar mı?

Kahve ve çay ile ilgili temel bilgiler

Ulusal Kahve Derneği anketine göre, Amerikalı yetişkinlerin %70’i kahve içiyor ve bunların %62’si bunu her gün yapıyor. Gözlemsel çalışmalar, kahve çekirdeklerindeki polifenoller ve antioksidanlar olarak adlandırılan bileşikleri , daha düşük tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif bozukluklar riski dahil olmak üzere sağlık yararları ile ilişkilendirmiştir . Yine de çoğumuz muhtemelen bu nedenlerle içmiyoruz.

Kahve meraklıları, berraklığı ve odaklanmayı iyileştiren ve kahvenin kokusunun ve zengin, derin tadının tadını çıkaran kafein enerji takviyesinin keyfini çıkarır. Yine de herkes hayran değil: kafein bazı insanları gergin hissettirir ve kafein ve asitlik hassas mideleri tahriş edebilir.

Kahvenin kuzeni çay, dünya çapında sudan sonra en popüler ikinci içecektir ve Amerikalıların üçte biri keyifle içmektedir. Çoğu çay türü, daha az asidite ile kahvenin kafeinin yaklaşık yarısını içerir (bitki çaylarında çok az bulunur veya hiç yoktur). Çay, flavanoller gibi sağlığı geliştirici antioksidan bileşikler içerir.

Kafein karşılaştırması: 8 ons demlenmiş kahve yaklaşık 95 mg kafein içerir; yaklaşık 60 mg hazır kahve; yaklaşık 47 mg siyah çay; ve yeşil çay yaklaşık 28 mg.

İlgili haber
thumbnail
Multivitaminler hafızanızı geliştirebilir mi?
Haberi görüntüle

Yerba mate hakkında bilinmesi gerekenler

Yerba mate (veya mate) , Güney Amerika’daki Ilex paraguariensis ağacından elde edilen, dünyevi ve diğer çaylardan daha acı bir tada sahip olan bir bitki çayıdır . Klorojenik asit gibi antioksidan polifenoller artı kahve kadar veya daha fazla kafein içerir (fincan başına 80 ila 175 mg). Ön araştırma, kilo kaybını artırabileceğini ve kan kolesterolünü düşürebileceğini öne sürüyor, ancak çalışmalar kesin değil. Kullanıcılar , muhtemelen kafein içeriğinden dolayı daha az yorgunluk ve daha iyi odaklanma bildiriyor , ancak titreme yok.

Dezavantajı: Yaprakları dumanla kurutmak gibi belirli eş işleme yöntemleri, ızgara etlerde bulunan aynı kanserojen maddeler olan polisiklik aromatik hidrokarbonları ortaya çıkarabilir. Bazı araştırmalar, zamanla büyük miktarlarda mate içmeyi baş ve boyun, mide, mesane ve akciğer dahil olmak üzere belirli kanser risklerinin artmasıyla ilişkilendirir. Bununla birlikte, dumanlanmamış mate (havayla kurutularak işlenir) daha güvenli olabilir.

yaupon çayı hakkında bilinmesi gerekenler

Mate gibi, yaupon da bir bitki çayıdır. ABD’ye özgü, yeşil çaya benzer yumuşak çimenli bir tada sahiptir. İltihabı azalttığı ve enerjiyi artırdığı iddia edilen klorojenik asit ve antioksidanlar içerir. Bu çay fincan başına 60 mg kafein içerir ve ayrıca kakao çekirdeklerinde ve birçok çayda bulunan kafeine yapısal olarak benzer bir bileşik olan teobromin sağlar. Teobromin kan akışını artırır ve enerji ile uyanıklığı artırabilir, ancak bu artışın başlaması daha yavaştır ve hızlı ama kısa süreli bir destek sağlayan kafeinden daha uzun sürer.

Dezavantajı: Teobromin ve kafein kombinasyonu, özellikle çok miktarda yaupon içerseniz veya yatma saatine çok yakın yudumlarsanız, kalp atış hızınızı artırabilir ve uykunuzu bozabilir.

Matcha çayı hakkında bilinmesi gerekenler

Matcha, yeşil çay ile aynı Camellia sinensis bitkisinden gelir. Bununla birlikte, yeşil çaydan farklı olarak, matka gölgede yetiştirilir, bu onu güneş ışığından ve oksidasyondan korur ve parlak yeşil rengine ve daha yüksek polifenol içeriğine katkıda bulunur. Bütün çay yaprakları ve matcha sapları ince bir toz haline getirilir ve daha sonra sıcak su veya sütle çırpılır. Matcha, fincan başına yaklaşık 40 ila 175 mg kafein içerir ve yeşil çay ile aynı antioksidan polifenollere, özellikle theanine ve kateşinlere sahiptir. Bununla birlikte, bütün yapraklar matcha yapmak için kullanıldığından, standart yeşil çaydan daha yüksek konsantrasyonlar içerebilir.

Dezavantajı: Yeşil çayda düşük ila orta miktarda kafein bulunurken, matcha kahveden bile daha fazla miktarda kafein içerebilir.

Hindiba kahvesi hakkında bilinmesi gerekenler

Hindiba , bir içecek üretmek için kurutulan, kavrulan ve öğütülen Chicorium Intybus bitkisinin köküdür . Hindiba, kavrulma sırasında karamelize olan ve içeceğe geleneksel kahveden daha fındıksı, daha tatlı ve daha az acı bir tada sahip koyu kahverengi bir renk veren inülin adı verilen prebiyotik lif içerir. Normal kahveye benzer bir tada sahiptir ancak kafein içermediği için aynı enerji desteğini sunmaz. (Bazı insanlar daha düşük kafeinli bir içecek için hindiba kahvesini demlenmiş kahveyle karıştırır.) Hayvan çalışmaları, hindiba kökünün iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. İnülin, bağırsak mikrobiyomuna ve bağırsak sağlığına fayda sağlayabilir, ancak hindiba kahvesinde bulunan küçük miktarların böyle bir fayda sağlaması muhtemel değildir.

Dezavantajı: Hindiba bitkisi kanarya otu ile aynı aileden gelir, bu nedenle hindiba kahvesi kanarya otu polenine duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kahve alternatifi sağlık içecekleri, normal kahve ve yeşil veya siyah çayda bulunanlara benzer bitki bileşikleri içerebilir. Tadını beğendiyseniz tercih etmenizde fayda var. Sadece daha sağlıklı olduklarını varsaymayın, çünkü kilo verme, kalp sağlığı veya kanseri önleme iddialarını destekleyen güçlü kanıtlar yoktur.

Bu içecekler en iyi şekilde sade veya sadece limon, bal, şekersiz süt veya bitki sütü ile içilir. İşleme ve eklenen bileşenler, doğal olarak oluşan bitki bileşiklerinin sağlığı geliştirici etkilerini ortadan kaldırabilir. Örneğin, bazı araştırmalar, çaya süt veya krema yoluyla protein ve yağ eklenmesinin antioksidan özellikleri azaltabileceğini ve flavonoidleri devre dışı bırakabileceğini düşündürmektedir . Ve doğal bileşikler bozulmadan kalsa bile, bir içeceği şeker, yarım buçuk, şuruplar veya çırpılmış krema ile doyurmak onu bir tatlıya dönüştürerek potansiyel sağlık yararlarını etkisiz hale getirir.

0
be_endim
Beğendim
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Enerji artırıcı kahve alternatifleri: Bilmeniz gerekenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberler Dünya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Bize Katılın